Hartcoherentie

balans hart brein

Hartcoherentie wat is het en wat doet het?

“Ik begon nogal sceptisch aan hartcoherentietraining. Ik had immers al zoveel geprobeerd. Maar dit leverde mij echt wat op. Misschien wel door de eenvoud waardoor ik heel gemakkelijk kon doorzetten. Er zijn niet minder stresssituaties in mijn leven maar mijn perceptie is anders. Kan nu vooral beter relativeren, makkelijker keuzes maken en voor mezelf opkomen. Dat geeft me zoveel meer rust.”

Vele toepassingen
Hartcoherentietraining dient om stress te hanteren, mentale weerbaarheid te vergroten, beter te concentreren, examenangst te verminderen en ADHD, paniekstoornissen, depressie en trauma’s te behandelen. Het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. De methodiek wordt ook wel HRV-biofeedback genoemd. Medisch fysicus drs. Kees Blase introduceerde het in 2000 in Nederland.

Gezonder door hartcoherentie
Beter slapen,  lagere bloeddruk, effectiever communiceren, meer focus en beter presteren: dat zijn voorbeelden van effecten die mensen ervaren die twee maanden hun hartcoherentie hebben getraind. Wetenschappelijk onderzoek toont vele positieve effecten aan.

Stress verminderen
Je hart heeft een centraal regelende functie in je lichaam. Stress en blokkerende emoties veranderen het hartritme, en ons hele systeem heeft daar last van. Bij hartcoherentietraining leer je dat je stress kunt managen. Hoe je oude pijn, bijvoorbeeld door een trauma, kunt verwerken als dat nodig is. En daarmee kunnen oude blokkerende patronen verdwijnen.

Ademhaling koppelen aan je hartritme
Door een geleide adem te koppelen aan je hartritme, creëer je een golfbeweging. Daardoor wordt het hartritme coherent. Veel van onze lichaamsfuncties werken in zo’n golfbeweging, cyclisch en ritmisch. Hartcoherentie is de ‘balansstaat’ van het autonome zenuwstelsel waarin je je prettig en veilig voelt, en loskomt van angst, spanning en stress. Het autonome zenuwstelsel stuurt veel processen aan in je lichaam die profiteren van die balans, zoals je stofwisseling, hormoonhuishouding, hartslag en bloeddruk.

Persoonlijke frequentie
Iedereen heeft een persoonlijke ademfrequentie waarmee zijn of haar hartcoherentie optimaal kan worden bereikt. Gemiddeld is dat een frequentie van 6 ademhalingen per minuut (=F6), waarbij de uitademing langer is dan de inademing (gemiddeld 1,5 x).

Een optimale ademfrequentie:
- geeft een gevoel van balans: alertheid en tegelijkertijd ontspannen
- geeft een maximale amplitude in hartritme-variatie (HRV)

Meetapparatuur
Met biofeedbackapparatuur kun je zien wat je hartritme-variatie is en bij welke ademfrequentie jij hartcoherentie kunt bereiken. En je kunt zien en ervaren wat verschillende omstandigheden met je hartritme doen.

Trainingsperiode
Tijdens de trainingsperiode van acht weken oefen je minimaal drie keer per dag om de hartcoherentie onder de knie te krijgen. Naarmate je vaker traint, houdt het effect langer aan. Daarna is het belangrijk dat je blijft trainen. Inmiddels kun je hartcoherentie op veel momenten toepassen: tijdens een vergadering bijvoorbeeld, of wachtend voor de kassa.

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden? Neem dat contact met mij op.

Maak een afspraak